Składniki na około 20 rolek:
- 30 arkuszy papieru ryżowego (np. tao tao - te największe)
- pierś z kurczaka
- 3 papryczki chilli
- 7 grzybów mun
- papryka czerwona
- por
- 3 cebule
- 2 marchewki
- 3 ząbki czosnku
- pół szklanki sezamu
- 5 łyżek sosu sojowego
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 1 łyżka sosu chilli ostrego (np. tao tao)
- odrobina oliwy z oliwek
Pierś kurczaka pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzaną oliwę w woku. Gdy kurczak będzie już usmażony dodać cebulę, którą należy zrumienić, po czym dodajemy czosnek. Papryczki, por i marchewki kroimy drobniutko w kosteczkę i wrzucamy do woka. Gdy wszystkie warzywa są usmażone dosypujemy pół szklanki sezamu oraz wszystkie sosy. Smażymy jeszcze parę minut, żeby smaki przeszły i odkładamy do ostygnięcia.
Gdy farsz wystygnie, bierzemy dużą miskę i nalewamy do niej około 2 cm wody. Bierzemy arkusz papieru ryżowego zamaczamy go w wodzie na 3 sekundy i przekładamy na drewnianą deskę gdzie czekamy, aż zmięknie. Wtedy na środek nakładamy łyżkę farszu, zaginamy boki papieru tak żeby na siebie zachodziły. Dolną część papieru zaginamy tak, żeby zachodziła na farsz, po czym farsz zginamy na pół i rolujemy sajgonkę do końca, tak jak jest to niżej pokazane na zdjęciu ;-) Gdy wszystkie sajgonki mamy gotowe, smażymy je na głębokim oleju lub we frytkownicy (polecam) w około 160 C.
Składniki na sos do sajgonek ( z książki Podróżnik w kuchni autorstwa Vicky Smirli):
3 łyżki sosu sojowego
4 łyżki oleju słonecznikowego
1/4 szklanki białego octu
2 łyżki miodu
1 łyżka koncentratu pomidorowego rozprowadzona w 4 łyżkach wody
1/2 łyżeczki imbiru
1 łyżka mąki ziemniaczanej rozprowadzone w niewielkiej ilości wody.
Wszystkie składniki oprócz mąki wymieszać w garnku, doprowadzić do wrzenia i gotować przez około 5 minut. Dodać mąkę rozprowadzonąw wodzie i dobrze wymieszać, żeby nie utworzyły się grudki. Zagotować i zestawić - gotowe!
Spring rolls podajemy z sosem ;-)
SMACZNEGO!
O.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz