8/15/2010

Ciasto z borówkami amerykańskimi


Miłość do słodyczy jest u mnie rodzinna ;-) Moja babcia tak naprawdę je tylko i wyłącznie ciasta,  za każdym razem jak do niej jedziemy na przystawkę jest ciasto, na pierwsze danie ciasto, na drugie ciasto i na deser
... guess what! Ciasto ;-) Nie żartuję! W dodatku ma idealną figurę… Życie jest niesprawiedliwe, bo choć 
w genach odziedziczyłam miłość do cukru pod każdą postacią to już na ekspresową przemianę materii 
w mych genach miejsca nie było… Dzisiaj upiekłam ciasto 
z borówkami amerykańskimi i z ręką na sercu mogę powiedzieć, że to jedne z lepszych ciast jakie 
w życiu upiekłam – dowód jest na to prosty, ciasto upiekłam dla gości, którzy mieli przyjść o 17,  rodzice tak ‘próbowali’ tego ciasta, że już w pół godziny po upieczeniu zostały tylko 2 małe kawałki, tak więc goście zostali przywitani po poznańsku tudzież krakowsku (wybacz K.) – kawą z cukrem….

Składniki na biszkopt cioci Ani:

  • 4 jajka
  • szklanka cukru
  • szklanka mąki


Składniki na poncz do nasączania:



  • herbata litpton tropikalna


  • 4 łyżeczki cukru


  • 3 łyżeczki soku malinowego


  • 2 łyżeczki campari



Składniki do przekładania:
  • Budyń waniliowy na 750 ml
  • 2 szklanki mleka
  • Bita śmietana w proszku dr oetkera
  • Dodatkowo 200 ml mleka
  • 250 g borówek amerykańskich


Piekarnik rozgrzewamy do 175 °C. W między czasie zaczynamy robić ciasto – początkowo oddzielamy żółtka od białek, bardzo dokładnie bo inaczej się białka nie ubiją. Po oddzieleniu wrzucamy białka do miksera i ubijamy na sztywno, po czym powoli dodajemy cukier, mąkę i  żółtka, ucieramy ciasto na jednolitą masę. Tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy masłem i posypujemy mąką lub bułką tartą. Wlewamy masę 
i od razu wkładamy do piekarnika. Biszkopt pieczemy do suchego patyczka czyli około 30 minut.

Gdy ciasto się piecze, zaparzamy herbatę w szklance wody i odstawiamy do wystygnięcia. Do miksera wlewamy 200 ml schłodzonego mleka i wsypujemy bitą śmietanę w proszku – miksujemy, aż będzie miała ładną sztywną konsystencję i wstawiamy do lodówki. Teraz zrobimy budyń, który jest na 750 ml – ale
w związku z tym, że będzie on nam służył jako krem do przełożenia zrobimy go używając jedynie 500 ml mleka. Tak więc gotujemy jedną szklankę mleka z 3 płaskimi łyżkami cukru, a w drugiej szklance mleka rozrabiamy budyń. Gdy mleko się ugotuje wlewamy szklankę z budyniem i mieszamy do zgęstnienia.

Herbata powinna być już chłodna, więc dodajemy wszystkie składniki czyli 4 łyżeczki cukru, 3 łyżeczki soku malinowego i 2 łyżeczki campari, wszysztko dobrze mieszamy tak żeby cukier się rozpuścił.

Gdy ciasto jest gotowe i schłodzone kroimy je na pół, po czym dolną część nasączamy porządnie ponczem, potem kładziemy cały budyń i rozprowadzamy na całe ciasto. Przykrywamy drugą połową ciasta i smarujemy bitą śmietaną z każdej strony. Na górę kładziemy borówki amerykańskie ;-)
SMACZNEGO!
O


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz