8/21/2010

Kurczak w borówkach na purée z kabaczka

Dzisiejsze danie to wymysł mojej chorej kulinarnej wyobraźni;-) Wyszło bosko, aczkolwiek jeśli miałabym coś zmienić to zdecydowanie formę podania, brakuje czegoś zielonego więc zalecam serwowanie ze szparagami, mięso też zalecam kroić nie w kostkę, ale w plastry. Obiecuję, że jak zrobię ten przepis jeszcze raz to zmienię zdjęcie na bardziej zachęcające;-)

Składniki:
pierś z kurczaka
pudełeczko borówek amerykańskich
2 łyżki soku pomarańczowego
4 łyżeczki cukru
1 łyżeczka musztardy miodowej kamis
3 łyżki masła
oliwa

Składniki na purée:
kabaczek
3 łyżki masła
sól morska
pieprz mielony

Kurczaka kroimy w plastry i smazymy na oliwie. Gdy kurczak jest już usmażony zdejmujemy go i dodajemy na patelnię masło, cukier i borówki. Smażymy około 6-7 minut,aż się zrobi ładny sos dodajemy wtedy sok pomarańczowy i musztardę.

Kabaczka obieramy, wydrążamy środek i kroimy w kostkę. W dużym garnku gotujemy osoloną wodę. Gdy się zagotuje wrzucamy kabaczka i gotujemy aż będzie miękki - pare minut. Gdy kabaczek jest już miękki blendujemy go z masłem i przyprawiamy wedle uznania.

Na talerzu układamy 2 łyżki purée kładziemy na to kurczaka, polewamy sosem i proponuje oprzeć o tą piramidkę 3-4 szparagi ;-)

SMACZNEGO!
O.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz