8/13/2010

Sałatka z burakiem i mandarynkami

Następna sałatka z cyklu fusion cuisine ;-) Buraka kocham w każdej postaci począwszy od barszczu czerwonego, przez ćwikłę po pieczone buraczki z mandarynkami ;-) Można by zatem rzec, że ten post to początek cyklu 'burak w kuchni' ;-) Sałatka ma smak wyjątkowo oryginalny, który zawdzięcza dość nietypowemu połączeniu słodkiej mandarynki z burakiem. Oczywiście jest idealna, dla osób dbających o dietę, gdyż burak polepsza przemianę materii (jest stosowany w diecie dla osób walczących z otyłością) oraz oczyszcza krew. Mandarynki z kolei to kopalnia witaminy C, A i B, co pozytywnie wpływa nie tylko na odporność organizmu, ale także poprawia kondycję skóry.  Jednym słowem sałatka z burakiem to samo zdrowie!

Składniki:

  • mix sałat (rukola, rzymska, lodowa, roszponka)
  • mandarynka
  • burak
  • garść nerkowców
  • ser lazur (niebieski)
  • kiełki rzodkiewki
Buraka obrać i ugotować w wodzie z łyżeczką jarzynki, aż będzie miękki lub zawinąć nieobranego w folię aluminiową i upiec w piekarniku w temperaturze 190 °C. Mix sałat rozłożyć na 2 talerze następnie dodać pokrojonego buraka w plasterki, ser lazur pokrojony w kostkę, posypać nerkowcami. Mandarynkę obrać rozdzielić na cząstki, każdą przekroić na 4 części
i rozłożyć po równo na talerzach. Na wierzch ułożyć kiełki oraz polać sosem musztardowo-miodowym (przepis niżej)

składniki na sos musztardowo-miodowy:
  • 3 łyżeczki musztardy miodowej
  • 2 łyżki miodu lipowego
Musztardę zmieszać z miodem i gotowym sosem polać sałatkę.

SMACZNEGO!
O.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz