Następna sałatka z cyklu fusion cuisine ;-) Buraka kocham w każdej postaci począwszy od barszczu czerwonego, przez ćwikłę po pieczone buraczki z mandarynkami ;-) Można by zatem rzec, że ten post to początek cyklu 'burak w kuchni' ;-) Sałatka ma smak wyjątkowo oryginalny, który zawdzięcza dość nietypowemu połączeniu słodkiej mandarynki z burakiem. Oczywiście jest idealna, dla osób dbających o dietę, gdyż burak polepsza przemianę materii (jest stosowany w diecie dla osób walczących z otyłością) oraz oczyszcza krew. Mandarynki z kolei to kopalnia witaminy C, A i B, co pozytywnie wpływa nie tylko na odporność organizmu, ale także poprawia kondycję skóry. Jednym słowem sałatka z burakiem to samo zdrowie!
Składniki:
- mix sałat (rukola, rzymska, lodowa, roszponka)
- mandarynka
- burak
- garść nerkowców
- ser lazur (niebieski)
- kiełki rzodkiewki
Buraka obrać i ugotować w wodzie z łyżeczką jarzynki, aż będzie miękki lub zawinąć nieobranego w folię aluminiową i upiec w piekarniku w temperaturze 190 °C. Mix sałat rozłożyć na 2 talerze następnie dodać pokrojonego buraka w plasterki, ser lazur pokrojony w kostkę, posypać nerkowcami. Mandarynkę obrać rozdzielić na cząstki, każdą przekroić na 4 części
i rozłożyć po równo na talerzach. Na wierzch ułożyć kiełki oraz polać sosem musztardowo-miodowym (przepis niżej)
i rozłożyć po równo na talerzach. Na wierzch ułożyć kiełki oraz polać sosem musztardowo-miodowym (przepis niżej)
składniki na sos musztardowo-miodowy:
- 3 łyżeczki musztardy miodowej
- 2 łyżki miodu lipowego
Musztardę zmieszać z miodem i gotowym sosem polać sałatkę.
SMACZNEGO!
O.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz