Chciałabym na początku zaznaczyć, że to nie jest oryginalna sałatka cezara, przyznaję się, że popełniłam 2 przestępstwa kulinarne (dodałam anchois i zabrakło worcestershire), ale jest pyszna i to się chyba liczy ;-)
składniki na sos (moja receptura - dzisiaj wymyślona):
- 4 łyżki majonezu
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka dijon
- sok z ćwiartki cytryny
- 6 anchois
- 1 łyżeczka startego parmezanu
składniki na sałatkę (dla 3 osób):
- sałata lodowa (powinna być rzymska)
- 12 anchois
- 3 kromki bagietki (tutaj znajdziecie mój przepis)
- około pół szklanki parmezanu
- 3 jajka
- 6 plasterków boczku
Wszystkie składniki sosu blendujemy na jednolitą masę. Boczek smażymy na chrupiąco na maśle, po czym w tym samym maśle smażymy pokrojone w małą kostkę kromki bagietki. W garnku gotujemy wodę z łyżeczką octu. Jajka wybijamy do szklanki (nie wszystkie naraz - pojedynczo) i wrzucamy do gotującej wody na około 2 minuty po czym wyjmujemy czerpakiem. Na talerzu układamy sałatę na środku jajko posypujemy pokrojonym bekonem, grzaneczkami i serem układamy anchois i polewamy sosem;-) voila!
Smacznego!
O.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz