8/24/2010

ceasar salad

Chciałabym na początku zaznaczyć, że to nie jest oryginalna sałatka cezara, przyznaję się, że popełniłam 2 przestępstwa kulinarne (dodałam anchois i zabrakło worcestershire), ale jest pyszna i to się chyba liczy ;-) 


składniki na sos (moja receptura - dzisiaj wymyślona):

  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka dijon
  • sok z ćwiartki cytryny
  • 6 anchois
  • 1 łyżeczka startego parmezanu



składniki na sałatkę (dla 3 osób):

  • sałata lodowa (powinna być rzymska)
  • 12 anchois
  • 3 kromki bagietki (tutaj znajdziecie mój przepis)
  • około pół szklanki parmezanu
  • 3 jajka
  • 6 plasterków boczku

Wszystkie składniki sosu blendujemy na jednolitą masę. Boczek smażymy na chrupiąco na maśle, po czym w tym samym maśle smażymy pokrojone w małą kostkę kromki bagietki. W garnku gotujemy wodę z łyżeczką octu. Jajka wybijamy do szklanki (nie wszystkie naraz - pojedynczo) i wrzucamy do gotującej wody na około 2 minuty po czym wyjmujemy czerpakiem. Na talerzu układamy sałatę na środku jajko posypujemy pokrojonym bekonem, grzaneczkami i serem układamy anchois i polewamy sosem;-) voila! 


Smacznego!
O.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz