8/28/2010

Krewetki w cieście cytrynowym


250g krewetek
125g mąki
jajko
125 ml wody gazowanej
sok z 1/2 cytryny
gałązka świeżego rozmarynu
pieprz młotkowany
sol
1/2 łyzki proszku do pieczenia
olej do glębokiego smażenia

Składniki na ciasto dokładnie wymieszać . Dodać oczywiście rozmaryn pieprz, sol i proszek do pieczenia oraz sok z cytryny. Mamy uzyskać konsystencje płynnego choć dość gęstego ciasta.
Olej rozgrzać na głębokość 5 centymetrów. Krewetki łapać za ogonki i obtaczać w cieście. Smażyć jednocześnie od 4-5 krewetek aż do uzyskania złotego koloru.
Odsączyć na papierowym ręczniku.

Szybki sos : opakowanie śmietany 18% i 20g sera pleśniowego niebieskiego.
Śmietanę podgrzać na patelni lub w rondlu, dodawać stopniowo ser do jego rozpuszczenia:) podawać razem z krewetkami !
Smacznego K :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz