8/11/2010

Mojito cake



Jakbym miała wymienić dwa kulinarne skojarzenia z naszą przyjaźnią bez zastanowienia wymieniłabym sałatkę z krewetkami i suszonymi pomidorkami oraz mojito ;-) Nie wyobrażam sobie zatem, żeby pierwszy przepis na naszym blogu nie zawierał choćby pierwiastek tych rzeczy. Mojito Cake jest puszyste i bardzo lekkie, w smaku mocno limonkowo-miętowe z lekko przebijającym się aromatem rumowym :-) 


Składniki na biszkopt cioci Ani:

  • 4 jajka 
  • szklanka cukru
  • szklanka mąki
  • aromat rumowy

Do misy miksera wlać białka dokładnie oddzielone od żółtek oraz wsypać szklankę cukru. Ubijać, aż masa będzie sztywna. Powoli dodawać żółtka oraz mąkę. Na sam koniec dodać aromat rumowy - ja dodałam około 10 kropel i biszkopt był delikatnie rumowy. 


Gotową masę wlać do tortownicy o średnicy 26 cm, która uprzednio została wysmarowana tłuszczem i posypana mąką lub bułką tartą. Masę wyrównać i piec we wcześniej nagrzanym piekarniku do 175 ºC. Biszkopt piec do 'suchego patyczka' czyli około 30 minut. 

 Składniki na krem limonkowo-miętowy:
  • 3 limonki
  • około 25 listków świeżej mięty
  • 5 żółtek
  • szklanka mleka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki mąki 

Krem limonkowo-miętowy to modyfikacja przepisu na krem bananowy zaczerpnięty z książki , Kuchnia Szefów' autorstwa Artura Grajbera.


Wszystkie składniki oprócz limonek i mięty zmieszać i gotować, cały czas energicznie mieszając, aż masa zgęstnieje. Przełożyć do schłodzonej miseczki i poczekać, aż wystygnie. W międzyczasie wyciskamy limonki i szatkujemy miętę. 


Gdy masa jest już chłodna dodajemy sok z limonki oraz miętę i mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę. 


 Na końcu biszkopt podzielić na dwie części i przełożyć kremem. Na zdjęciu ciasto zostało ozdobione  gotową zieloną polewą dr. oetkera oraz listkiem mięty. Polecam też serwowanie z gałką miętowych bądź waniliowych lodów. 


SMACZNEGO!
O.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz