8/25/2010

sernik z malinami

Powiem nieskromnie, że jest po prostu przepyszny!!!! Przepis mojej mamy ;-) 

Składniki na biszkopt:
  • 4 jajka
  • szklanka cukru pudru
  • szklanka mąki


Składniki na masę serową:
  • 1 kg zmielonego sera (np president)
  • maliny
  • budyń waniliowy
  • szklanka mleka
  • szklanka cukru pudru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła


Składniki na poncz:
  • sok malinowy babci Paoli :-)
  • herbata earl grey 
  • herbata tropikalna liptona
  • woda 

Zaczynamy od biszkoptu -dokładnie oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy na sztywno (można dodać odrobinę soli), po czym cały czas miksując dodajemy żółtka, mąkę i cukier. Masę wlewamy do wysmarowanej masłem tortownicy i pieczemy około 30 minut w nagrzanym do 175C piekarniku. Ciasto pieczemy do suchego patyczka, jak wystygnie kroimy na pół. 

W garnku gotujemy wszystkie składniki na masę serową oprócz mleka i budyniu. Budyń mieszamy w szklance mleka i dodajemy do masy, po czym jeszcze raz doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy do wystygnięcia. 

Do szklanki nalewamy soku malinowego dopełniamy wrzątkiem i zaparzamy obydwie herbaty przez około 10 minut i też czekamy aż wystygnie. 

Pierwszą warstwę biszkoptu nasączamy porządnie ponczem, nakładamy masę serową (nie całą, część trzeba zostawić na wierzch), potem drugą warstwę biszkoptu. Na wierzch resztę masy serowej i układamy maliny. Wkładamy sernik do lodówki na około 2 godziny, żeby się dobrze ściągnął ;-)

Smacznego!
O.


1 komentarz: