8/24/2010

Penne ze szpinakiem


 Genialnie smakuje ...

300g penne
500g świeżego szpinaku
3 ząbki czosnku
około 20 g sera blue Turek
70 g suszonych pomidorów
kilka listków świeżej mięty
gałka muszkatałowa
pieprz
sól
tymianek
oliwa z oliwek
kostka rosołowa 
ser feta w kostkach
parmezan


Makaron gotujemy na kostce rosołowej. Szpinak myjemy i kroimy  dość grubo . Czosnek kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwkę i wrzucamy pierwszą część szpinaku plus trochę czosnku . Dusimy tak długo aż będzie miejsce na pozostałą część. Gdy już cały będzie zblanszowany doprawiamy solą pieprzem gałką muszkatałowa(dość dużo) i dusimy aż puści cały sok. Następnie dodajemy ser i czekamy aż się rozpuści. Jednocześnie na drugiej patelni rozgrzewamy trochę oleju z suszonych pomidorów i podsmażamy je(najpierw krojąc w paski) . Tak podsmażone pomidory dodajemy do szpinaku i mieszając podsmażamy około 4 minut. Na koniec na patelnie dorzucamy penne i dokładnie mieszamy. Na talerzu dodajemy kawałki fety i lekko posypujemy parmezanem.

Smacznego... K :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz