8/30/2010

Brzoskwiniowy kurczak z Woka


Tylko bez obaw można przyrządzać to spokojnie na większej patelni - Wok jest po prostu wygodniejszy .
Aby życie było prostsze a obiad szybko przyrządzony - zamarynujmy kurczaka z samego rana :)

podwójna pierś z kurczaka
3 łyżki dżemu brzoskwiniowego
3 łyżki sosu sojowego
ząbek czosnku

Kurczaka kroimy w paseczki . Dżem , sos sojowy i pokrojony czosnek  podgrzewamy do wrzenia w rondlu, ciągle mieszając. Uzyskana masę studzimy a następnie obtaczamy w niej kawałki kurczaka i wsadzamy do lodówki na co najmniej 3 h.

opakowanie makarony Quick Wok noodles
opakowanie grzybów mun
2 małe szalotki
1 szczypior
1 duża marchew
3 łyżki sosu imbirowego z soją Tao Tao
5 łyżek sosu sojowego
2 łyżeczki startego świeżego imbiru
2 ząbki czosnku
olej do smażenia


W woku rozgrzewamy odrobinę oleju czekamy parę sekund i dodajemy zamarynowanego już kurczaka wraz z marynatą.
Grzyby robimy według instrukcji (czyli najpierw moczymy w gorącej wodzie a następnie gotujemy 10 minut) kroimy je w paseczki. Tak samo kroimy szczypior czosnek i cebulkę w piórka. Marchew obieramy i kroimy albo w plasterki albo w paski- jak nam wygodniej. Nie zapomnijmy tez o imbirze!
Wszystkie składniki wrzucamy do woka (gdy kurczak jest już lekko podsmażony) i mieszamy aby także obtoczyć je w marynacie. Tak smażymy je około 8 minut mieszając, dodając w międzyczasie sos sojowy i imbirowy. Kiedy marchew będzie lekko miękka dodajemy makaron i podsmażamy jeszcze około 3 minut. Można dodać mimo sosu sojowego odrobinę soli.
 Dekorujemy świeżym szczypiorem.



Smacznego ... K !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz