8/13/2010

Maślane drożdżówki z cytrynowym lukrem

Bułki drożdżowe to jedne z moich ulubionych wypieków, nie tylko są pyszne, ale także bardzo łatwo je zrobić :-) Drożdżówki mają bardzo delikatny smak maślany i są idealne do jedzenia 'na sucho' jak i z dżemem czy czekoladą.  Przepis ten jest moim autorskim przepisem, skrywany przez długi czas w moim sekretnym  czarnym zeszycie z przepisami, teraz  dzielę się nim z Wami ;-)


Składniki na ciasto: 
  • 3 szklanki + 2 łyżki mąki
  • 7 g drożdży instant
  • 1 jajko
  • 75 g masła 
  • 3/4 szklanki mleka
  • 4 łyżki cukru (czubate)
  • + 100 g masła do smarowania 
Masło roztopić w mikrofalówce i odłożyć do wystygnięcia. W dużej misce wlać mleko 
o temperaturze pokojowej lub lekko ciepło, wsypać drożdże i cukier. Odstawić na 5 minut, aż się pojawią bąbelki. Do miski przesiać mąkę, dodać jajko i ciepłe, roztopione masło. Wyrabiać ciasto tak, żeby się nie kleiło do rąk, w razie potrzeby dosypać mąki (lub dolać mleka, jeśli jest za suche). Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę lub włożyć do piekarnika na 30 °C. 

Po godzinie wyjąć ciasto i podzielić na 8 równych części. 100 g masła roztapiamy w miseczce. Każdą część rozwałkowujemy. Smarujemy roztopionym masłem i zwijamy w 'rulon', który także smarujemy masłem, po czym robimy ślimaka z rulonu, tak jak niżej jest to przedstawione na zdjęciach. 



Gdy zrobimy ślimaki ze wszystkich 8 części, smarujemy blachę masłem lub innym tłuszczem
i układamy bułeczki możliwie jak najdalej od siebie (w piekarniku bardzo rosną). Bułeczki pieczemy do zrumienienia, czyli około 20 minut w temperaturze 175 °C. 


Składniki na cytrynowy lukier:
  • szklanka cukru pudru
  • sok z całej cytryny
W miseczce mieszamy cukier puder z sokiem z całej cytryny, lukier mieć jednolitą konsystencję, jeśli taki nie jest dolać trochę wody. Posmarować gotowe bułeczki lukrem i posypać płatkami migdała. 




SMACZNEGO!
O.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz