Bułki drożdżowe to jedne z moich ulubionych wypieków, nie tylko są pyszne, ale także bardzo łatwo je zrobić :-) Drożdżówki mają bardzo delikatny smak maślany i są idealne do jedzenia 'na sucho' jak i z dżemem czy czekoladą. Przepis ten jest moim autorskim przepisem, skrywany przez długi czas w moim sekretnym czarnym zeszycie z przepisami, teraz dzielę się nim z Wami ;-)
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki + 2 łyżki mąki
- 7 g drożdży instant
- 1 jajko
- 75 g masła
- 3/4 szklanki mleka
- 4 łyżki cukru (czubate)
- + 100 g masła do smarowania
o temperaturze pokojowej lub lekko ciepło, wsypać drożdże i cukier. Odstawić na 5 minut, aż się pojawią bąbelki. Do miski przesiać mąkę, dodać jajko i ciepłe, roztopione masło. Wyrabiać ciasto tak, żeby się nie kleiło do rąk, w razie potrzeby dosypać mąki (lub dolać mleka, jeśli jest za suche). Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę lub włożyć do piekarnika na 30 °C.
Po godzinie wyjąć ciasto i podzielić na 8 równych części. 100 g masła roztapiamy w miseczce. Każdą część rozwałkowujemy. Smarujemy roztopionym masłem i zwijamy w 'rulon', który także smarujemy masłem, po czym robimy ślimaka z rulonu, tak jak niżej jest to przedstawione na zdjęciach.
Gdy zrobimy ślimaki ze wszystkich 8 części, smarujemy blachę masłem lub innym tłuszczem
i układamy bułeczki możliwie jak najdalej od siebie (w piekarniku bardzo rosną). Bułeczki pieczemy do zrumienienia, czyli około 20 minut w temperaturze 175 °C.
Składniki na cytrynowy lukier:
- szklanka cukru pudru
- sok z całej cytryny
SMACZNEGO!
O.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz