9/24/2010

Zapiekanka z porem i orzechami włoskimi



2 pory -tylko biała część
150g orzechów włoskich
2 opakowanie mozzarelli
400g makaronu penne
opakowanie śmietany 18%
pietruszka
sól
pieprz
tłuszcz
kostka knorr do makaronów


Piekarnik rozgrzewamy do 180 C
Pory myjemy i kroimy - wzdłuż na następnie w poprzeczne paski. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy pory. Podsmażamy około 2 minut, dodajemy śmietanę, sól, pieprz. Po około minucie - pokruszone orzechy. Dusimy aż pory będą miękkie. Dodajemy soli i pieprzu wg uznania.
Makaron gotujemy na kostce , odcedzamy.
W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami makaron, pora, posiekaną pietruszkę i mozzarellę pokrojoną w plastry.
Na wierzchu musi zostać ulożony ser.
Zapiekamy aż ser się rozpuści.


XoXo .. K !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz