9/21/2010

Krem brokułowy



Szybki, prosty , mało kaloryczny i jednocześnie pyszny - jest jednym słowem idealny :)

1 duży brukuł
 1 cebula
1 marchew
kostka rosołowa
około łyżki wegety
pieprz czarny
2 ziela angielskie
3 liście laurowe
starty parmezan

Do garnka wlewamy litr wody. Dodajemy także kostkę rosołową, umytą i obraną marchew, obraną i przekrojoną na pół cebulę, ziele angielskie , liście laurowe. W tym czasie brokuła umyć i podzielić na osobne różyczki, dodać do naszego rosołu, ale dopiero po około 8 minutach , ponieważ marchew dłużej dochodzi i dlatego musimy zacząć ją gotować wcześniej. Wraz z brokułem dodać wegetę i gotować aż do miękkości.
Po ugotowaniu , wyłączyć gaz i odlać połowę wywaru, ale zostawić ją w razie gdyby zupa była aż zbyt gęsta!!
a teraz najważniejsza część - używamy blendrea - tak długo miksujemy aż będzie jednolity krem bez żadnych części warzyw!
Posypujemy szczypta parmezanu !


Smacznego. K.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz