9/08/2010

steki z rekina pieczone w liściach bananowca

Okey to danie nie jest bardzo skomplikowane, choć takie może się wydawać po opisie, ale nie będę ukrywać, że składniki nie są łatwo dostępne ;-) Muszę jednak powiedzieć, że jest naprawdę smaczne - liście bananowca nadają niesamowitego aromatu.

Składniki
około 1kg rekina
mrożone liście bananowca (można kupić w kuchniach świata)
przyprawa fit up do owoców morza
olej roślinny

Liście bananowca rozmrażamy. Przycinamy je nożyczkami na płaty takie żeby starczyły na zawinięcie steku - u mnie było to około 30 cm.

Najpierw marynujemy rekina w oleju roślinnym i dużej ilości przyprawy fit up (minimum 2 godziny) w temperaturze pokojowej.

Po 2 godzinach steki grillujemy około 2 minuty z każdej strony (nie bójcie się, będziemy jeszcze je piec), następnie myjemy liście bananowca również grillujemy około 1 minuty z każdej strony - to jest bardzo ważne, bo pod wpływem ciepła robią się one miękkie i łatwiej będzie je można zwinąć. Rekiny kładziemy na liściu i zawijamy jak na poniższym zdjęciu - końce robimy tak samo jak pakujemy prezenty pod choinkę ;-) i 'zszywamy' wykałaczką.

Jak już zawiniemy wszystkie steki - to pieczemy je w rozgrzanym do 180C piekarniku przez około 30-40 minut.

Steki podajemy z cytryną lub limonką rozcinając liście po środku i lekko rozchylając - oczywiście liści nie jemy;-)
SMACZNEGO!
O.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz