9/08/2010

czekoladowe cupcakes z figami


Figi, figi, figi można na słodko można na słono z prosciutto ;-) Tym razem na słodko z bitą śmietaną i czekoladą;-)

Składniki:
pół szklanki cukru
szklanka mąki
5 łyżek masła
2 łyżki mleka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
bita śmietana dr oetkera (wiem, wiem ale jest PRZEpyszna!)
200ml mleka (do śmietany)
1 świeża figa
ok. 4 kostek czekolady mlecznej

dodatkowo potrzebujemy 10 papilotek do babeczek ;-)

Zaczynamy oczywiście od wyrobienia ciasta ucieramy masło z cukrem w makutrze i dodajemy powoli mąkę, mleko i proszek do pieczenia. Na końcu ścieramy czekoladę i mieszamy z ciastem i przekładamy do papilotek. Piekarnik nagrzewamy do 175C i pieczemy babeczki przez około 20 minut - uwaga nie wkładamy za dużo masy, bo bardzo rosną!

Robimy bitą śmietanę wg przepisu na opakowaniu (czyli z mlekiem) i szprycą cukierniczą nakładamy śmietanę na cupcakes ;-) Na końcu kładziemy plasterki figi ;-)

Enjoy!
O.


Zaczynamy oczywiście od ciasta

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz