9/13/2010

Krabowe ragoon

Wbrew pozorom karbowe ragoon nie ma swych korzeni w Azji, ale w Ameryce, pierwszy raz zostało podane w restauracji w San Francisco ;-) Jest to kombinacja ciasta wonton, kremowego serka, czerwonej cebuli i paluszków krabowych. Całość smażona w głębokim oleju podawana najczęściej z sosem sojowym ;)

Składniki na 'wonton':
1 jajko
2 szklanki mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki soli
1/2 szklanki wody

Składniki na nadzienie:
około 4 paluszki krabowe
1 duża czerwona cebula
serek philadephia

+ olej do głębokiego smażenia

Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na pół godziny, żeby odpoczęło. Po tym czasie rozwałkujemy je na około 1 mm i tniemy w kwadraty o boku około 5 cm. W środek nakładamy łyżeczkę farszu zmaczamy 2 brzegi naszego wontona i sklejamy w trójkącik następnie dwa rogi smarujemy wodą i zlepiamy tak żeby wyglądała jak .... okey jedyne co mi przychodzi na myśl to czapka biskupa ;-)

Tak zrobione ragoons smażymy na głębokim oleju - lub we frytkownicy na 190C ;-)

Podajemy z sosem sojowym.

Smacznego!
O.


p.s. Specjalnie podziękowania dla Pana Wojtka F. za lekcję grafiki ;-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz