9/03/2010

Pesto alla genovese

Pesto to jedno z najłatwiejszych potraw jakie można zrobić, zajmuje to dosłownie parę minut, a smak jest niepowtarzalny ;-)

Składniki
doniczka bazylii (takie jak sprzedają w supermarketach)
2 łyżki startego parmezanu
2 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
3 łyżki orzeszków pinii
odrobina soli

dowolny makaron lub chleb

Okey to zrobienia pesto jest nam potrzebny moździerz - niestety bez tego nie da rady utrzeć pesto... Do moździerzy wrzucamy wszystkie składniki - z bazylii obrywamy tylko same listki (oprócz makaronu oczywiście) i ucieramy, aż będzie miało konsystencję sosu. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu - (nie opłukujemy wodą!) - i mieszamy z naszym pesto. Całość posypujemy dużą ilością startego parmezanu ;-)
SMACZNEGO!
O.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz