9/20/2010

Tarta z kurkami



Kupując kurki dziś na rynku miałam ochotę zrobić z nimi makaron , ale jakoś wyszły mi dziś z tego dwie tarty :)   aaa tu jest przepis na drugą wersje :
http://slodka--slona.blogspot.com/2010/09/tarta-z-kurkami-i-serem-zotym.html


500g kurek
opakowanie serka koziego
jedno opakowanie ciasta francuskiego mrożonego
śmietana 18%
3 pomidorki cherry
2 jajka
łyżeczka gałki muszkatałowej
sól
pieprz
połowa cebuli
2liście laurowe
3 ziela angielskie

Piekarnik rogrzewamy do 200C.
Rozmrażamy ciasto i wykładamy nim formę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 10 minut, aby spód ciasta nam nie namiękł w ciągu 2 pieczenia.
Kurki najpierw myjemy i większe kroimy .W garnku zalewamy je wodą i doprowadzamy do wrzenia. Wylewamy wodę i wlewamy świeżą. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. gotujemy 40 minut na małym ogniu. Odcedzamy.
Cebulkę kroimy i podsmażamy, dodajemy kurki , mocno solimy i pieprzymy.
Śmietanę mieszamy z dwoma wbitymi jajkami i gałką muszkatałową.
Na ciasto wyjęte po 10 minutach z piekarnika wykładamy podsmażone z cebulką kurki. zalewamy śmietaną i układamy jeszcze pokrojone pomidorki.  Posypujemy kozim serem i pieczemy około 35 minut.


Pyszne ... K !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz