12/06/2010

Zupa brukselkowa z brązowym ryżem

Uwielbiam brukselkę, przyznam się, że zupa początkowo miała być kalafiorowa, ale jak zobaczyłam brukselkę... ^^

Składniki
0,5 kg brukselki
2 woreczki brązowego ryżu
1 kubeczek śmietany (opcjonalnie)
pieprz
sól
drobiowy rosół domowej roboty (opcjonalnie na kostce)
1 łyżeczka warzywka

Zaczynamy od obrania brukselki i ugotowania jej do miękkości z odrobiną warzywka (jarzynki). W oddzielnym garnku gotujemy rosół - można na kostce polecam zrobienie około 1 litra. Gdy brukselka będzie miękka blendujemy ją  i dodajemy z powrotem do wody w której się gotowała następnie dodajemy tyle rosołu ile chcemy w zależności od tego jak gęstą zupę chcemy ja zrobiłam bardzo gęstą. Brązowy ryż gotujemy przez 2/3 zalecanego czasu (ma być trochę twardy) następnie dorzucamy do zupy i gotujemy przez 1/3 pozostałego czasu ryżu. Na talerzu opcjonalnie dodajemy łyżeczkę śmietany i listek bazylii ;-)

Smacznego!
O.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz