12/06/2010

Panna Cotta

Panna cotta - waniliowy raj ;-) Polecam serdecznie wszystkim łasuchom!

Składniki
1 śmietana Ramy do ubijania
1 i 1/3 szklanki mleka
3 cukry waniliowe (2 razy mocniejsze)
3,5 łyżeczki żelatyny
2 łyżki wody
1/2 łyżeczki aromatu rumu
dżem owoce leśne
czekolada starta do dekoracji

Zaczynamy od ubicia śmietany na sztywno. Następnie w rondelku mieszamy mleko, cukry i śmietanę, aromat, a w międzyczasie żelatynę mieszamy w szklance z wodą i ostawiamy. Gdy masa w rondelku się zagotuje dodajemy żelatynę i gotujemy, aż cukier i żelatyna się rozpuszczą. Następnie masę wlewamy do filiżanek jeśli chcemy podać w sposób tradycyjny (czyli odwrócony) lub w ładnych lampkach jeśli bardziej nowocześnie:P Następnie czekamy, aż przestygnie i wtedy wrzucamy do lodówki mi wystarczyło 2 godziny, żeby masa się ściągnęła, na górę dodajemy dżem i posypujemy czekoladą ;-)

Smacznego!!!
O.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz