12/23/2010

Ryba po grecku



.... założę się, że grecy nigdy o niej nie słyszeli , ale smakuje świetnie !

1kg dorsza
około 6 dużych marchwi
1 seler
1 pietruszka
1 natka pietruszki
2 duże cebule
słoiczek koncentratu pomidorowego
cukier
2 łyżeczki musztardy
3 liście laurowe
ziele angielskie
Vegeta
sol
masło klarowane do smażenia


U mnie w domu lubimy dorsza, ale można użyć też innej ryby jeśli macie na to Ochotę:)
Dorsza dokładnie myjemy i obsypujemy Vegetą. Smażymy na klarowanym maśle. Odkładamy na papierowe ręczniki aby mogły odsączyć się z tłuszczu.

Warzywa myjemy. Marchew selera i pietruszkę obieramy, ścieramy w robocie albo na tarce. Cebulę kroimy w dość drobną kostkę i szklimy w garnku. Żeby puściła sok dodajemy soli. Następnie dodajemy starte warzywa. Wrzucamy ziele angielskie (6) i liście laurowe.Dusimy. Jeśli trafi się nam starsza marchew i nie puści soku to dolewamy trochę przegotowanej wody. Dodajemy koncentrat pomidorowy,cukru. do smaku. Dusimy razem około 20 minut.Dosalamy.Musztardę dodajemy na sam koniec, dokładnie mieszamy. Warzywa muszą być miękkie! Na talerzy układamy Rybę a na niej warstwę warzyw. Dekorujemy natką Pietruszki.

Pyszne! K!

1 komentarz: