12/16/2010

Łosoś z sosem szparagowym na purée z batatów

Chrupiący łosoś z sosem szparagowo-winnym na purée z batatów ;-) Mogłabym jeść codziennie!

Składniki
4 duże filety łososia
0,5 kg świeżych białych szparagów
0,5 szklanki białego wina
sól
1 kg batatów
masło około 100 g
śmietana 18% do zup
2 duże cebule
pieprz świeżo zmielony

sos szparagowy:
Szparagi myjemy i obieramy. Następnie kroimy na pół i gotujemy w lekko posolonej wodzie, aż będą miękkie. W międzyczasie cebule kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na maśle. Gdy szparagi są miękkie dodajemy do cebuli i smażymy przez jakieś 5 minut po czym dodajemy około 2 lub 3 łyżek śmietany i białe wino. Redukujemy nadmiar wina (przez gotowanie) do gęstej konsystencji sosu. Następnie przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Całość sosu przenosimy do blendera i robimy gładki sos. 

purée z batatów:
Bataty dobrze myjemy, ale nie obieramy!. Owijamy każdego słodkiego ziemniaka folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200C i pieczemy około 40-50 minut w zależności od wielkości batatów. Sprawdzamy co około 5 minut czy bataty są miękkie i jeśli tak to wyjmujemy je. Następnie obieramy ze skórki (sama odejdzie) i rozgniatamy na purée i dodajemy tyle masła, żeby purée miało kremową konsystencję. 

Chrupiący Łosoś: 
Łosoś wymaga wcześniejszego przygotowania. Skórę łososia nacieramy solą i zostawiamy na około 2 godziny. Sól wyciągnie wodę i spowoduje, że łosoś będzie miał bardzo chrupiącą skórkę. Następnie po 2 godzinach zdejmujemy wyciągnietą wodę i sól papierem kuchennym. Na patelni rozgrzewamy olej i łososia smażymy skórką do dołu (!), aż będzie chrupiąca następnie przewracamy tylko na moment na drugą stronę, żeby filet nie był surowy. 

Na talerzu układamy łososia chrupiącą skórką do góry polewamy go sosem szparagowym i podajemy
z purée z batatów ;-) 

Smacznego!
O.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz