12/16/2010

Sakiewki z wędzonym łososiem

Bardzo szybka w wykonaniu przystawka. Zainspirowałam się przepisem z książki The vodka cookbook autorstwa Johna Rose'a, niestety w przepisie nie znajdziecie wódki, bo przepis uległ pewnym zmianom;-)

Składniki na naleśniki:
2,5 szklanki mleka
0,5 szklanki wody gazowanej
3 jajka
5 czubatych łyżek mąki
1 łyżeczka oleju
szczypta soli do smaku

dodatkowo:
szczypiorek
serek philadelphia
czerwona cebula
wędzony łosoś
świeżo zmielony pieprz
sok z 1 cytryny

Składniki na naleśniki miksujemy, jeżeli konsystencja będzie za gęsta dodajemy mleka, a jeśli za rzadka to mąki. Na patelni  rozgrzewamy olej i smażymy cienkie naleśniki. Następnie każdego naleśnika smarujemy serkiem, nakładamy plastry wędzonego łososia, krążki cebuli czerwonej, porządnie skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Następnie naleśniki zwijamy w sakiewkę i związujemy szczypiorkiem ;-)

Smacznego!
O.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz