10/23/2010

Warzywne risotto


Pyszne danie na poprawę nastroju !

1 szklanka ryżu do risotto
1 biała cebula
4 gałązki seleru naciowego
łyżka masła
świeża, starta gałka muszkatałowa
śmietanka
1 litr bulionu
2 żółtka
sok z jednej cytryny
starta skórka z połowy cytryny
świeży pokrojony rozmaryn
1/2 szklanki parmezanu

Bulion zagotować.
Warzywa kroimy bardzo drobno. W garnku rozpuszczamy masło i skrapiamy je olejem aby cebulka sie nie przypaliła. Podsmażamy.Możemy posolić warzywa a puszcza trochę soku. Dodajemy szklankę ryżu.
Dokładnie mieszamy.
Teraz zaczyna się cięższa praca. Po dokładnym wymieszaniu składników w garnku dolewamy łyżkę bulionu i ciągle mieszając czekamy, aż  ryż wchłonie bulion tak robimy jeszcze 3-4 razy czekając za każdym razem aż zostanie wchłonięty. Cały czas mieszamy ! Dodajemy rozmaryn i sok z cytryny. Dopiero przy ostatniej łyżce bulionu możemy trochę odpuścić z mieszaniem :)
Teraz mieszamy śmietankę z żółtkami , gałka muszkatalowa, skórka z cytryny i parmezanem. Dodajemy mieszamy i gotujemy około jeszcze 2 minut!

Baaardzo serdecznie polecam :)

Kaaa:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz