10/11/2010

Crostini z szynką parmeńską

Crostini jak się nie trudno domyśleć mają swoje korzenie we Włoszech. Crostini stanowi przystawkę i ma tysiące różnych odmian, które łączy jedno - tostowana/pieczona bagietka jako baza ;-) Jako ciekawostkę można powiedzieć, że crostini to, przy m.in. sushi, danie, które początkowo jedli jedynie biedni chłopi dopiero relatywnie niedawno, choć to też za dużo powiedziane, 'weszło na salony' ;-) Przepis oczywiście banalny!

Składniki:
pół francuskiej bagietki (jak macie więcej czasu to polecam upiec własną przepis jest tu )
camembert
parę winogron białych i ciemnych
parę plastrów szynki parmeńskiej

Bagietkę kroimy na kromki, camembert w plastry, następnie układamy ser na wierzchu kromeczek i zapiekamy w piekarniku, aż będzie ser się rozpuści. Po upieczeniu układamy na grzaneczkach ruloniki szynki parmeńskiej i ćwiartki winogron.

Smacznego!
O.

1 komentarz: