2/08/2011

Kurczak na roszponce...

... z sosem z leśnych grzybów.
 

1 podwójna pierś z kurczaka
1 opakowanie roszponki
2 cebule
1 jogurt
sok z połówki cytryny
rozmaryn
sos biały balsamico
pól kilograma mrożonych leśnych grzybów
1 łyżka śmietany
jeden jogurt naturalny
pieprz
sól

Mięso myjemy i kroimy na filety. W głębokim naczyniu posypujemy rozmarynem, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Pozostawiamy na około 10 minut.

Grzyby rozmrażamy. Ja swoje miałam przed zamrożeniem tylko obgotowane. Cebule kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni, aż się zeszkli. Dodajemy grzyby , chwile mieszamy i dolewamy przegotowanej wody. Niech się duszą około 20 minut.Sukcesywnie dolewamy, ale po 20 minutach niech woda już będzie zredukowana.Dodajemy jogurt i śmietany. Doprawiamy pieprzem i sola. Dusimy jeszcze około 8 minut.

Piersi z kurczaka podsmażamy na patelni. Układamy na roszponce polanej sosem balsamico. dodajemy na talerz grzyby.

K!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz