2/09/2011

Pancakes

Uwielbiam, uwielbiam, uwielbiam te naleśniki! Mają mocny waniliowy smak, są puszyste i lekkie! Idealne! Co prawda nie jestem wielką fanką syropu klonowego, wolę opcję z owocami ;-) Tak czy inaczej są pyszne!

2 i 1/2 szklanki mąki
2 szklanki mleka
1 szklanka wody gazowanej
3 całe jajka
1 łyżeczka cukru
1 cukier waniliowy
szczypta soli
odrobina oleju

Wszystkie składniki miksujemy, jeśli masa jest zbyt płynna dodajemy mąki (dzisiaj dodałam około 2 łyżek) lub jeśli za mało to mleka. Na patelni rozgrzewamy olej - następnie wylewamy niewielką odrobinę masy - nie wiem jak Wam, ale mi zawsze pierwszy naleśnik nie wychodzi, zresztą wchłania cały tłuszcz. Po pierwszym naleśniku patelnia powinna być natłuszczona, ale sucha - i dopiero na takiej patelni możemy zrobić prawdziwe pancakes ;-) Nalewamy nie wielką ilość i przewracamy na drugą stronę jak na powierzchni pojawią się dziurki. Podajemy z masłem i syropem klonowym lub z owocami (i z mascarpone!!).

Smacznego!
O.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz