9/08/2013

sałatka z jarmużem, bekonem i pieczonymi ziemniakami


Sałatki można jeść bez umiaru podobno... ta jest w sam raz na wieczór, który jeszcze nie jest wiosenny, ale już niezimowy :) Lekki i zdrowy jarmuż, a do tego pieczone ziemniaczki i chrupiący bekon! Polecamy! 


jarmuż
1kg małych ziemniaków
szczypior
cebula
puszka kukurydzy z groszkiem
kilka plastrów dobrej jakości boczku
odrobina oleju
2 łyżki majonezu
2 łyżki śmietany
około 1-2 łyżeczek octu winnego (ja domowego octu winnego lawendowego)
pieprz
sól morska

Ziemniaki myjemy dokładnie, wrzucamy na blaszkę po czym skrapiamy olejem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni i pieczemy w mundurkach aż będą miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Gdy widzimy, że ziemniaki 'dochodzą' na patelni smażymy na chrupiąco boczek. Następnie robimy sos z majonezu, śmietany i octu winnego (można dodać sok z cytryny), doprawiamy pieprzem i solą. Jarmuż myjemy i rozrywamy na małe kawałki, po czym na jarmuż wysypujemy groszek i kukurydzę oraz pokrojoną w piórka cebulę. Pieczone ziemniaki wykładamy na jarmuż, polewamy naszym sosem. Na koniec posypujemy chrupiącym bekonem i szczypiorkiem. Doprawiamy do smaku :) 

Smacznego! 
O. 

3 komentarze:

  1. Ciekawe oryginalne danie. Podoba mi się. Gratulacje.

    OdpowiedzUsuń
  2. Niech się spełnią Bożonarodzeniowe życzenia,
    Te trudne i łatwe do spełnienia.
    Niech się spełnią te duże i małe,
    mówione głośno lub nie mówione wcale.
    Życzę wszystkim miłośnikom dobrej kuchni zdrowych, radosnych i spokojnych świąt.

    OdpowiedzUsuń
  3. Widzę, że jarmuż staje się coraz bardziej popularny. Bardzo mnie to cieszy, a sałatkę na pewno wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń