7/14/2012

łódeczki ze słodkich ziemniaków

Przepis prosty (jak zwykle), składników jest bardzo mało, ale razem tworzą smaczną całość :) Tak naprawdę to przepis ten to jest nic innego niż klasyczny jacket potato - postaram się wrzucić niedługo wersję z tuńczykiem, którą uwielbiam :) 

2 małe słodkie ziemniaki
niebieski ser pleśniowy
łyżka masła (lub dwie!)
sok z cytryny
pieprz
sól 

Słodkie ziemniaki bardzo dokładnie myjemy. Ziemniaki, owinięte folią aluminiową, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Ziemniaki pieczemy, aż będą w środku miękkie (czas będzie się różnił w zależności od wielkości ziemniaka) - sprawdzamy nakłuwając nożem bądź drewnianym patyczkiem. Upieczone ziemniaki wyjmujemy, przekrawamy na pół i środek wydrążamy łyżką. Następnie środek ziemniaka mieszamy z odrobiną sera pleśniowego, masła i przyprawiamy do smaku. Na końcu skrapiamy sokiem z cytryny (odrobina wystarczy). Całość łyżką z powrotem nadziewamy chrupiące skórki :) Gotowe! 

Ola 

7 komentarzy:

  1. witaj,ale tu u CIEBIE pięknie,zdrowo,smacznie,słodko i kolorowo.Jestem zachwycona.Jeśli pozwolisz to rozgoszczę się i pozostanę na dłużej.W wolnej chwili zapraszam w odwiedziny do Dobrych Czasów.Pozdrawiam wiosennie,dodam tylko,że Twoje fotki są bardzo ładne.J.

    OdpowiedzUsuń
  2. o matulu!!! jakie rozkoszne !!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne, oryginalne danie. Gratulacje.

    OdpowiedzUsuń
  4. a ja łódeczki robiłam na grillu http://www.zgrilla.pl/chrupiace-lodeczki-z-ziemniakow-z-grilla/ nieco inne, ale też pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ojoj, ale pysznie wygląda!!

    kozafit.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. dziękujęmy bardzo za miłe komentarze :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Obiad za dosłownie kilka złotych, bardzo fajny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń