Przepis prosty (jak zwykle), składników jest bardzo mało, ale razem tworzą smaczną całość :) Tak naprawdę to przepis ten to jest nic innego niż klasyczny jacket potato - postaram się wrzucić niedługo wersję z tuńczykiem, którą uwielbiam :)
2 małe słodkie ziemniaki
niebieski ser pleśniowy
łyżka masła (lub dwie!)
sok z cytryny
pieprz
sól
Słodkie ziemniaki bardzo dokładnie myjemy. Ziemniaki, owinięte folią aluminiową, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Ziemniaki pieczemy, aż będą w środku miękkie (czas będzie się różnił w zależności od wielkości ziemniaka) - sprawdzamy nakłuwając nożem bądź drewnianym patyczkiem. Upieczone ziemniaki wyjmujemy, przekrawamy na pół i środek wydrążamy łyżką. Następnie środek ziemniaka mieszamy z odrobiną sera pleśniowego, masła i przyprawiamy do smaku. Na końcu skrapiamy sokiem z cytryny (odrobina wystarczy). Całość łyżką z powrotem nadziewamy chrupiące skórki :) Gotowe!
Ola
witaj,ale tu u CIEBIE pięknie,zdrowo,smacznie,słodko i kolorowo.Jestem zachwycona.Jeśli pozwolisz to rozgoszczę się i pozostanę na dłużej.W wolnej chwili zapraszam w odwiedziny do Dobrych Czasów.Pozdrawiam wiosennie,dodam tylko,że Twoje fotki są bardzo ładne.J.
OdpowiedzUsuńo matulu!!! jakie rozkoszne !!!
OdpowiedzUsuńFajne, oryginalne danie. Gratulacje.
OdpowiedzUsuńa ja łódeczki robiłam na grillu http://www.zgrilla.pl/chrupiace-lodeczki-z-ziemniakow-z-grilla/ nieco inne, ale też pyszne :)
OdpowiedzUsuńOjoj, ale pysznie wygląda!!
OdpowiedzUsuńkozafit.blogspot.com
dziękujęmy bardzo za miłe komentarze :)
OdpowiedzUsuńObiad za dosłownie kilka złotych, bardzo fajny pomysł:)
OdpowiedzUsuń