11/11/2011

Zapiekany ryż na słodko


Jakiś czas temu zrobiłam ten deser wybierając się na kolacje do znajomych. Muszę przyznać , że ma w sobie coś wyjątkowo czarującego !

1 laska wanilii
100g ryżu jak do risotto
1/2 litra mleka kokosowego
1/2 litra mleka krowiego
skórka pomarańczowa do posypania
3 łyżki cukru ( ja miałam brązowy)
łyżka syropu klonowego (jeśli nie macie syropu to dodajcie po prostu 5 łyżek cukru)
2 łyżki masła

Można zrezygnować ze skórki na rzecz owoców  np . malin lub porzeczek
Będzie nam potrzebna także folia aluminiowa i naczynie żaroodporne.

Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Laskę wanilii przekrajamy na pół i małą łyżeczką wyskrobujemy ziarenka.

Do naczynia żaroodpornego wsypujemy ryż, ziarenka i wkładamy laskę wanilii. Zalewamy mlekiem kokosowym zmieszanym z mlekiem krowim. Dodajemy cukier, przykrywamy folią i wstawiamy do piekarnika.

Pieczemy około 1h , odkrywamy folie mieszamy i pieczemy jeszcze 20 minut. Dodajemy syrop klonowy i wymieszany ponownie ryż pieczemy jeszcze kilka minut.
Podajemy an ciepło lub zimno ze skorka pomarańczową lub owocami.



Słodko polecam ... K :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz