Jak je zrobić ?
150 g ryżu do risotto
1 por
3/5 szklanki startego parmezanu i odrobina do posypania
250 ml gorącego bulionu
400ml mleka kokosowego (ciepłego)
50 ml białego wina
spora szczypta gałki muszkatołowej
świeżo zmielony pieprz
50 g masła
2 ząbki czosnku
6 plasterków chudego boczku
Na patelni rozgrzewam połowę masła. Dodaje pokrojony w cienkie krążki pora i posiekany czosnek. Czekamy około 5 minut , aż się podsmażą, od czasu do czasu mieszając. Posypujemy odrobiną gałki muszkatołowej. Dodajemy na patelnie ryż i podsmażamy około 2 minut. Dolewamy wino a następnie połowę bulionu. Ciągle mieszając czekamy aż ryż wszystko wchłonie, następnie dolewamy resztę bulionu. Wsypujemy resztę gałki. Kiedy bulion zniknie , dodajemy mleko kokosowe po 2 łyżki ostrożnie, CAŁY czas dzielnie mieszamy:) po około 20 minutach wszystko powinno zostać wchłonięte. Odstawiamy nasza patelnie z ognia i dodajemy resztę masła oraz starty parmezan, doprawiamy pieprzem.
W końcowej części naszego gotowania na oddzielnej patelni ,bez tłuszczu, smażymy boczek.
Kładziemy go na gotowym już risotto .
p.s Ola mówi, że risotto nie można mieszać drewnianą łyżką !
Enjoy ! K !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz