1/24/2011

Krem z porów


Bardzo dobry pomysł na sesyjny obiad.. syci, smakuje , daje energię i nie tuczy tak jak reszta tego  co pochłaniamy .. :P

4 pory ( tylko białe części )
2 ziemniaki
1 litr bulionu
3 łyżki śmietany 18 %
1 cebula
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka pieprzu czarnego
1 łyżeczka masła
ziarna słonecznika
szczypiorek

Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Pory dokładnie myjemy i tylko białe części kroimy w krążki.Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy pory i ziemniaki , około 4 minut. Do gotującego się bulionu dorzucamy podsmażone warzywa i obraną cebulę. Dodajemy curry i pieprz. Gotujemy tak długo, aż ziemniaki będą miękkie. Zdejmujemy garnek z gazu i w czasie blenderowania dodajemy śmietanę. Jeśli uważacie że krem jest za mało ostry dodajcie więcej curry lub pieprzu. Nie solimy gdyż bulion jest wystarczająco słony. Bo uzyskaniu jednolitej masy , stawiamy ganek raz jeszcze na gazie i czekamy aż się zagotuje. Przelewamy do miseczek i posypujemy ziarnami słonecznika oraz szczypiorkiem.

xoxo ..K !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz