6/24/2012

małże w pomidorach


Serdecznie polecamy wszystkim, którzy w czasie sesji marzą o wakacjach nad morzem :) 

0,5 kg małż (mogą być mrożone)
przecier pomidorowy 
2 duże cebule
3 ząbki czosnku
1 papryczka chilli
2 łyżeczki płatków chilli
świeży tymianek 
oregano
bazylia
pieprz
sól
masło
makaron spaghetti

Zaczynamy od wstawienia makaronu, który gotujemy al dente. W zależności od rodzaju małż albo je gotujemy jeżeli są świeże po wcześniejszym ich umyciu lub jedynie przelewamy wrzątkiem jeśli kupiliście mrożone ugotowane (aczkolwiek rozmrażamy w lodówce). Cebulę, czosnek i papryczkę kroimy w bardzo drobną kosteczkę i przesmażamy na maśle. Dodajemy przecier pomidorowy, wszystkie przyprawy, aż się zagotuje następnie dodajemy małże. Wszystko gotujemy około 7 minut na wolnym ogniu. Małże, które się nie otworzyły wyrzucamy (!). Na talerzu układamy makaron a następnie dodajemy nasz sos z małżami :) Voila! 
Ola



2 komentarze:

  1. Kocham właśnie takie i narobiłaś mi smaku że chyba wyśle jeszcze męża do makro i zrobię na niestety dość późną kolację ale co tam ,liczy się smak

    OdpowiedzUsuń