8/31/2011

Naleśniki ryżowe z mielonym mięsem

Naleśniki ryżowe to niezwykle przydatny produkt w kuchni. Kiedy nie mamy pomyslu co zrobić na obiad lub kolacje wystarczy coś podsmażyć, zawinać i podać jako orientalne danie ! Moja dzisiejszą propozycją są naleśniki ryżowe z mielonym mięsem, warzywami i paroma kroplami ukochanego przeze mnie sosu Worcester <3



500g wieprzowego mięsa mielonego
12 sztuk okraglych naleśników ryżowych
1 marchewka
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 lyzki sosu sojowego , może być sojowo -grzybowy
1 por, mały
pieprz grubo mielony
papryka mielona
ewentualnie sól
czarny sezam
opcjonalnie kilka kropel sosu Worcester ( Worcestershire)
olej

Mięso mielone przerzucamy do miski. Wyciskamy do niego jeden ząbek czosnku , doprawiamy papryką, czarnym pieprzem , 1/2 lyzki sosu sojowego. Jesli mamy to dodajemy sos worcester. Wsatwiamy do lodówki na okolo 20-30 minut.
W tym czasie obieramy marchewke i kroimy w cienkie słupki. Cebule też siekamy bardzo cienko, czosnek oraz pora w krazki. W Woku rozprowadzamy kilka kropel oleju i wrzucamy warzywa, energicznie mieszamy. Dolewamy 1 łyżkę sosu sojowego. Warzywa smażymy tak dlugo, az marchewka bedzie miękka. Po tym czasie wrzucamy na patelnie mięso. Pamiętajmy żeby caly czas mieszać, aż mięso będzie już gotowe i pieknie połączy się z warzywami. Dodajemy sezam,dolewamy reszte sosu sojowego, jesli czegoś nam brakuje do smaku możemy dodać go wiecej , ewentualnie pieprzu lub papryki.
Czas na naleśniki. Każdy naleśnik należy namoczyć. Ja stawiam sobie miskę napełnioną wodą i ręką zwilżam ich powierzchnie.U dolu naleśnika, w jego środkowej części nakładam farsz, uważając aby nie przesadzić z jego ilością. Zawijam dół, lewy i prawy bok a następnie roluje do gory.

Podaje z sosem sojowym w oddzielnych miseczkach. Można jesc palcami maczając w sosie:))


Kami .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz