8/11/2010

Sałatka z truskawkami i serem pleśniowym


Kombinacja owoców i warzyw w mojej kuchni to niekwestionowany hit lata 2010 mimo tego, że nie jestem największą fanką takich połączeń (to K. mnie przekonała!). Sałatka z truskawkami i lazurem to świetna propozycja dla osób na diecie przede wszystkim dzięki truskawkom, które są źródłem wielu witamin (zawierają więcej witaminy C niż cytryna!) oraz soli organicznych, które przyspieszają przemianę materii. Z kolei ser pleśniowy daje uczucie sytości na długie godziny. Co tu dużo mówić słodycz truskawek oraz goryczka pleśniowego sera przełamana słodko-ostrym sosem to bukiet smakowy, któremu nie oprze się żaden smakosz ;-)

Składniki:

  • sałata karbowana (lub rukola)
  • 5 truskawek
  • lazur niebieski (lub inny niebieski ser pleśniowy)
  • szczypiorek
  • sól morska
  • pieprz
Składniki na sos musztardowo-miodowy:
  • 2 łyżki musztardy dijon
  • 3 łyżki płynnego miodu (np. wielokwiatowy) 
  • odrobina soku z cytryny
Truskawki kroimy na ćwiartki, ser pleśniowy w kostkę. W miseczce mieszamy wszystkie składniki sosu. Na talerzu układamy sałatę karbowaną, posypujemy truskawkami i serem. Posypujemy solą morską i pieprzem oraz polewamy sosem musztardowo-miodowym. Dla ozdoby posypujemy szczypiorkiem. 

SMACZNEGO!
O.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz