Kombinacja owoców i warzyw w mojej kuchni to niekwestionowany hit lata 2010 mimo tego, że nie jestem największą fanką takich połączeń (to K. mnie przekonała!). Sałatka z truskawkami i lazurem to świetna propozycja dla osób na diecie przede wszystkim dzięki truskawkom, które są źródłem wielu witamin (zawierają więcej witaminy C niż cytryna!) oraz soli organicznych, które przyspieszają przemianę materii. Z kolei ser pleśniowy daje uczucie sytości na długie godziny. Co tu dużo mówić słodycz truskawek oraz goryczka pleśniowego sera przełamana słodko-ostrym sosem to bukiet smakowy, któremu nie oprze się żaden smakosz ;-)
Składniki:
- sałata karbowana (lub rukola)
- 5 truskawek
- lazur niebieski (lub inny niebieski ser pleśniowy)
- szczypiorek
- sól morska
- pieprz
Składniki na sos musztardowo-miodowy:
- 2 łyżki musztardy dijon
- 3 łyżki płynnego miodu (np. wielokwiatowy)
- odrobina soku z cytryny
Truskawki kroimy na ćwiartki, ser pleśniowy w kostkę. W miseczce mieszamy wszystkie składniki sosu. Na talerzu układamy sałatę karbowaną, posypujemy truskawkami i serem. Posypujemy solą morską i pieprzem oraz polewamy sosem musztardowo-miodowym. Dla ozdoby posypujemy szczypiorkiem.
SMACZNEGO!
O.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz