Składniki na około 30-40 małych pączków:
- 1 kg mąki
- 80 g drożdży
- 200g roztopionego masła kasia
- 1,5 szklanki mleka ciepłego
- 3/4 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 2 łyżki wódki
- szczypta soli
- 8 żółtek
- cukier puder do posypania
- bombardino
- olej do smażenia
Przepis na pączki zaczerpnęłam od nutelli (dodałam jednak 2 razy więcej mąki), jej przepisy możecie znaleźć tutaj. Ten przepis przerabiałam już paręnaście razy i za każdym razem wychodziło idealnie. Świeże drożdże mieszamy z cukrem i ciepłym mlekiem odstawiamy, aż pojawią się bąbelki po czym dodajemy resztę składników, Ciasto dobrze wyrabiamy i odstawiamy na 1,5 godziny. Po tym czasie lepimy małe (!!!!) pączki, które kładziemy na ściereczkę i czekamy następne pół godzinki.
Pączki smażymy na głębokim oleju i osuszamy na papierowym ręczniku. Pączki nadziewamy używając szprycy cukierniczej z najcieńszą i najdłuższą końcówki. Oczywiście pączki można też nadziać dżemem lub czekoladą - w przypadku czekolady polecam jednak smażenie z kostką czekolady w środku.
SMACZNEGO!
O.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz