Miłość do słodyczy jest u mnie rodzinna ;-) Moja babcia tak naprawdę je tylko i wyłącznie ciasta, za każdym razem jak do niej jedziemy na przystawkę jest ciasto, na pierwsze danie ciasto, na drugie ciasto i na deser
... guess what! Ciasto ;-) Nie żartuję! W dodatku ma idealną figurę… Życie jest niesprawiedliwe, bo choć
w genach odziedziczyłam miłość do cukru pod każdą postacią to już na ekspresową przemianę materii
w mych genach miejsca nie było… Dzisiaj upiekłam ciasto
z borówkami amerykańskimi i z ręką na sercu mogę powiedzieć, że to jedne z lepszych ciast jakie
w życiu upiekłam – dowód jest na to prosty, ciasto upiekłam dla gości, którzy mieli przyjść o 17, rodzice tak ‘próbowali’ tego ciasta, że już w pół godziny po upieczeniu zostały tylko 2 małe kawałki, tak więc goście zostali przywitani po poznańsku tudzież krakowsku (wybacz K.) – kawą z cukrem….
Składniki na biszkopt cioci Ani:
- 4 jajka
- szklanka cukru
- szklanka mąki
Składniki na poncz do nasączania:
herbata litpton tropikalna
4 łyżeczki cukru
3 łyżeczki soku malinowego
2 łyżeczki campari
Składniki do przekładania:
- Budyń waniliowy na 750 ml
- 2 szklanki mleka
- Bita śmietana w proszku dr oetkera
- Dodatkowo 200 ml mleka
- 250 g borówek amerykańskich
Piekarnik rozgrzewamy do 175 °C. W między czasie zaczynamy robić ciasto – początkowo oddzielamy żółtka od białek, bardzo dokładnie bo inaczej się białka nie ubiją. Po oddzieleniu wrzucamy białka do miksera i ubijamy na sztywno, po czym powoli dodajemy cukier, mąkę i żółtka, ucieramy ciasto na jednolitą masę. Tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy masłem i posypujemy mąką lub bułką tartą. Wlewamy masę
i od razu wkładamy do piekarnika. Biszkopt pieczemy do suchego patyczka czyli około 30 minut.
Gdy ciasto się piecze, zaparzamy herbatę w szklance wody i odstawiamy do wystygnięcia. Do miksera wlewamy 200 ml schłodzonego mleka i wsypujemy bitą śmietanę w proszku – miksujemy, aż będzie miała ładną sztywną konsystencję i wstawiamy do lodówki. Teraz zrobimy budyń, który jest na 750 ml – ale
w związku z tym, że będzie on nam służył jako krem do przełożenia zrobimy go używając jedynie 500 ml mleka. Tak więc gotujemy jedną szklankę mleka z 3 płaskimi łyżkami cukru, a w drugiej szklance mleka rozrabiamy budyń. Gdy mleko się ugotuje wlewamy szklankę z budyniem i mieszamy do zgęstnienia.
w związku z tym, że będzie on nam służył jako krem do przełożenia zrobimy go używając jedynie 500 ml mleka. Tak więc gotujemy jedną szklankę mleka z 3 płaskimi łyżkami cukru, a w drugiej szklance mleka rozrabiamy budyń. Gdy mleko się ugotuje wlewamy szklankę z budyniem i mieszamy do zgęstnienia.
Herbata powinna być już chłodna, więc dodajemy wszystkie składniki czyli 4 łyżeczki cukru, 3 łyżeczki soku malinowego i 2 łyżeczki campari, wszysztko dobrze mieszamy tak żeby cukier się rozpuścił.
Gdy ciasto jest gotowe i schłodzone kroimy je na pół, po czym dolną część nasączamy porządnie ponczem, potem kładziemy cały budyń i rozprowadzamy na całe ciasto. Przykrywamy drugą połową ciasta i smarujemy bitą śmietaną z każdej strony. Na górę kładziemy borówki amerykańskie ;-)
SMACZNEGO!
O
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz