Autorski przepis mojej mamy - najlepszej kucharki jaką znam :-) To ona zaszczepiła we mnie miłość do gotowania i to jej powinny dziękować w przyszłość moje wnuczki jak będę im piekła ciasta i ciasteczka dzień w dzień ;-) To danie jest tak wyjątkowo pyszne, że aż trudno mi mój zachwyt ubrać w słowa - mam nadzieję, że Wam też przypadnie do gustu!
Składniki:
- 3 bakłażany
- 1 duża czerwona papryka
- 2 papryki chilli
- 4 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 camembert
- 1 pierś z kurczaka
- opakowanie kiełków z rzodkiewki
- pomidory w puszce (połowa)
- 2 liście laurowe
- 3 łyżeczki pieprzu cayenne
- masło (do smarowania bakłażanów)
- 3 łyżki oliwy
- sól
Cebulę, paprykę i paryczki chilli kroimy drobniutko w kosteczkę. Na patelni podgrzać oliwę, wrzucić cebulę i smażyć tak długo aż się zeszkli, wtedy dorzucić czosnek. Smażyć przez chwilę, po czym dorzucić papryki i pół puszki pomidorów. Wszystko dobrze usmażyć ciągle mieszając, wrzucić 2 listki laurowe i pieprz cayenne. W razie potrzeby dorzucić więcej pieprzu. Jak farsz jest gotowy to należy wyjąć liście laurowe.
W międzyczasie przygotujemy bakłażany, każdego kroimy na pół, wyjmujemy pestki. Bakłażany smarujemy porządnie masłem i solimy. Wkładamy do piekarnika na 20 minut na 175C, po czym wyjmujemy i wypełniamy farszem, znowu wkładamy na 20 minut do piekarnika lub na tyle, aż będą gotowe- miękkie. Gdy bakłażany są gotowe kroimy camemberta na plasterki i kładziemy na farsz. Czekamy jednak z włożeniem do piekarnika do czasu gdy zrobimy kurczaka - ja pokroiłam piersi w paseczki i zrobiłam na elektrycznym grillu.
Gdy kurczak jest już gotowy wkładamy bakłażany z camembertem do piekarnika na 5 minut. Po 5 minutach bakłażany przekładamy na talerz, układamy na wierzchu kurczaka oraz posypujemy kiełkami rzodkiewki ;-)
SMACZNEGO!
O.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz