Kakao, mango, żółty melon, karmel i cukier trzcinowy - egzotyczna mieszanka smaków, wyrafinowany smak, raj dla podniebienia ;-)
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru trzcinowego
100g masła
3 żółtka
1 jajko
3 łyżeczki kakao
Składniki na wierzch tarty:
2 mango
1 żółty melon
1 budyń
1,25 szklanki mleka
budyń waniliowy na 0,5l
2 łyżki białego cukru
Składniki na karmel:
2 czubate łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka wody
1 łyżka miodu (dowolnego, polecam fasolowy)
Zaczynamy standardowo od wyrobienia ciasta - wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy, aż ciasto będzie miało jednolitą masę. Ciasto wykładamy na wysmarowaną tłuszczem formę do tarty lub tortownicę. Pieczemy przez około 15 minut w 175C (wierzch jest 'mokry' więc ciasto wymaga wcześniejszego upieczenia).
W garnku gotujemy 1 szklankę mleka.W szklance wypełnioną do 1/4 wysokości mlekiem mieszamy budyń i 2 łyżki białego cukru - budyń wlewamy do wrzącego mleka- dalej postępujemy według instrukcji na opakowaniu.
Owoce obieramy i kroimy w cienkie plastry. W garnku mieszamy wszystkie składniki na karmel - czekamy, aż cukier się rozpuści.
Na upieczone ciasto wykładamy budyń, następnie owoce i polewamy karmelem. Pieczemy jeszcze około 10 minut w 175C.
Enjoy!
O.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz