9/20/2010

Pierś z kurczaka z kozim serem i pomidorkami cherry


Moja Mama zażyczyła sobie właśnie taki obiad z przepisu znalezionego gdzieś w internecie. Muszę przyznać ... rozpływa się w ustach!

1 podwójna pierś z kurczaka
10 pomidorków cherry
połowka cytryny
suszony tymianek
opakowanie koziego sera - w moim było 110 gramów
oliwa z oliwek
sól
pieprz

Piekarnik rozgrzewamy do 200C
 Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić dowolnie. Następnie piersi przyprawiamy pieprzem , solą i tymiankiem .Wkładamy do żaroodpornego naczynia i skraplamy oliwą z oliwek. Wyciskamy sok z cytryny i polewamy kurczaka a skórkę z cytryny kroimy i wkładamy także do naczynia. Na wierzchu kładziemy pomidorki cherry. Wkładamy naczynie (bez przykrycia) do piekarnika i pieczemy około 30 minut. Ja po około 20 minutach odlałam trochę powstałego w czasie pieczenia sosu. Po upływie 30 minut posypujemy kozim serem i wkładamy do piekarnika na następne 10 minut !


Smacznego! K !

1 komentarz:

  1. Coś pysznego, działa na podniebienie niesamowicie :)

    OdpowiedzUsuń