9/14/2010

Pieczone Figi z espresso

Dzisiejszy przepis to następna propozycja na figi - tym razem zapiekane z miodem i espresso, podawane z lodami i czekoladą. Uwielbiam mieszać, rzeczy gorące z zimnymi, a ta jest wyjątkowa;-) Nie mogę się doczekać jak będzie rabarbar - idealny do takich połączeń... a teraz czas na figi!

Składniki
2 figi
2 łyżki miodu
2 łyżeczki espresso
odrobina masła
+ 2 gałki lodów waniliowych
+ czekolada do dekoracji

Figi kroimy na 4 lub 8 części - tylko nie do samego końca tak, żeby dalej figa była w całości (jedynie się rozchylała na górze). W miseczce mieszamy kawę i miód (można dodać odrobinę cynamonu, ale ja nie dodałam, bo go nie lubię). Tą miksturą polewamy dobrze całą figę i zapiekamy ją przez około 10 minut w 170C. Podajemy z lodami i czekoladą ;-)

Enjoy!
O.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz