9/18/2010

Krewetki kalamaki z tzatziki i sałatką z mięty

Dzisiaj po grecku ;-) Krewetki kalamaki, bardziej może znane jako souvlaki to grillowane mięso w tym przypadku krewetki na metalowych szpadkach lub drewnianych patyczkach. Moje krewetki są podane z sosem tzatziki i sałatką z mięty skropionej oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Nie polecałabym tego jako główne danie, raczej jako przystawkę ;-)

Składniki:
około 16 krewetek tygrysich
sól, pieprz do smaku
cytryna
czosnek
olej do marynaty

Sos tzatziki:
1 ogórek
3 łyżki jogurtu greckiego
przyprawa kamis do tzatziki (około 2 łyżeczek)

Sałatka:
parę listków świeżej mięty
liście rukoli
pestki słonecznika
cytryna
około 1 łyżki oliwy z oliwek

Krewetki marynujemy w oleju i czosnku przez około godzinkę (dobrze nacieramy czosnkiem krewetki). Jeśli używamy drewnianych patyczków musimy je namoczyć. Następnie krewetki nabijamy na patyczki i grillujemy na elektrycznym grillu (jeśli takowego nie posiadamy to wrzucamy na patelnię).

Ogórek ścieramy na grubej tarce następnie odsączamy. Moja mama wpadła na genialny pomysł i używa do tego gazy (tak, takiej jak się kupuje w aptece). Następnie mieszamy ogórek z przyprawą i jogurtem greckim i znowu odstawiamy na godzinkę, żeby smaki dobrze przeszły.

Sałatka jest niezwykle skomplikowana, bo trzeba po prostu wszystko zmieszać i skropić cytrynką i oliwą ;-)

Smacznego!
O.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz