9/22/2010

Francuska gruszka


Ponieważ do tego potrzebne jest nam dość mało ciasta francuskiego to aby się nie zmarnowało , warto zrobić tartę, z któregoś z naszego przepisu :)) aaa jeśli zrobicie gruszki na randkę to zawsze przyda się tarta na śniadanie :P

4 duże gruszki
mrożone ciasti francuskie
tabliczka czarnej czekolady
opakowanie cukru waniliowego
łyzeczka masła
2 łyżki masła
4 łyżki cukru( 2 do polewy , 2 do syropu)
3 łyżki mleka
3 krople aromatu waniliowego

Gruszki obieramy, zostawiając ogonki i odcinając na prosto spody aby mogły ustać:)
Syrop :
do garnka wlewamy szklankę wody, 2 łyżki cukru, cukier waniliowy , miód, 3 krople aromatu waniliowego.
Cukier rozpuszczamy, i wkładamy gruszki . Dusimy około 20 minut, co jakiś czas je  przekręcając aby całe wsiąknęły syrop.
Z ciasta wykrajamy plastry. Wstawiamy do rozgrzanego do 200C piekarnika, pieczemy aż ciasto będzie lekko zarumienione.
Sos czekoladowy: w rondelku rozpuszczamy czekoladę, cukier, mleko.mieszamy aż do rozpuszczenia.

Gruszki polewamy od góry :)
K:*

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz