Składniki:
0,5 kg ośmiorniczek (baby octopus)
250 g ryżu arborio
2 cebule
2 ząbki czosnku
0,5 szklanki białego wina
rosół około pół litra
pieprz
troszeczkę soli
Najpierw smażymy cebulę dowolnie pociętą z czosnkiem na oliwie. Kiedy cebula jest gotowa dodajemy ryż i smażymy, aż ziarenka będą prześwitujące, wtedy dodajemy wino i dodajemy rosołu po jednej wazówce i czekamy aż ryż wsiąknie i dodajemy tyle rosołu, aż ryż będzie smaczny. Nie mieszamy ryżu drewnianą łyżką (!), a jedynie potrząsamy patelnią. Następnie dodajemy ośmiorniczki i czekamy, aż będą gotowe. Na samym końcu dodajemy atrament i gotujemy przez około jeszcze 5 minut.
Smacznego!
O.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz