Mini calzone, francuska wersja włoskiego dania ;-) Mini - w sam raz na przystawkę do pożywnej pasty (na przykład jednej z Naszego bloga) ;-) Polecam, palce lizać!
składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 puszka pomidorów
pepperoni
mozzarella
świeża bazylia
parę pieczarek
1 jajko (tylko białko)
Z ciasta francuskiego wycinamy kwadraty o boku około 8 cm. Połowę (trójkąta!) smarujemy sosem z puszki dobrze doprawionym czosnkiem, pieprzem, solą, nastepnie na każdym trójkąciku kładziemy 3 listki bazylii, plaster mozzarelli, plasterki pepperoni i pokrojoną pieczarki. Następnie zamykamy kwadrat dociskając widelcem i smarujemy ciasto białkiem. Następnie zapiekamy w 175C, aż pięknie zbrązowieje ;-)
Smacznego!!!!!!!!!
O.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz