12/06/2010

Mini Calzone

Mini calzone, francuska wersja włoskiego dania ;-) Mini - w sam raz na przystawkę do pożywnej pasty (na przykład jednej z Naszego bloga) ;-) Polecam, palce lizać! 

składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 puszka pomidorów 
pepperoni 
mozzarella 
świeża bazylia
parę pieczarek 
1 jajko (tylko białko) 

Z ciasta francuskiego wycinamy kwadraty o boku około 8 cm. Połowę (trójkąta!) smarujemy sosem z puszki dobrze doprawionym czosnkiem, pieprzem, solą, nastepnie na każdym trójkąciku kładziemy 3 listki bazylii, plaster mozzarelli, plasterki pepperoni i pokrojoną pieczarki. Następnie zamykamy kwadrat dociskając widelcem i smarujemy ciasto białkiem. Następnie zapiekamy w 175C, aż pięknie zbrązowieje ;-) 

Smacznego!!!!!!!!!
O.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz