Składniki:
4 duże pomarańcze
3 cukry waniliowe
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
2 łyżki wody
3,5 łyżki żelatyny
1/2 szklanki białego wina
czekolada + cukier puder do ozdoby
Pomarańcze porządnie myjemy następnie odcinamy górę i wydrążamy do miseczki środek. Środek blendujemy na gładką masę. W szklance mieszamy 2 łyżki wody i 3,5 łyżeczki żelatyny i odstawiamy na parę minut. W garnku mieszamy zblendowane pomarańcze, wino, cukry i aromat, podgrzewamy aż się cukier rozpuści, ale nie gotujemy. Następnie dodajemy żelatynę i również czekamy, aż się rozpuści. Taką masę przelewamy do wydrążonych pomarańczy, czekamy, aż ostygnie i wstawiamy do lodówki na około 3/4 godziny, aż zrobi się sztywny mus;-) Dekorujemy czekoladą i cukrem pudrem ;-)
Smacznego!
O.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz