11/02/2010

Tiramisu


 Zostałam w końcu poinstruowana przez swoja siostrę jak zrobić najlepsze tiramisu w okolicy :]

opakowanie podłużnych biszkoptów do tiramisu
serek mascarpone
2 jajka ( wcześniej sparzone )
szczypta cukru waniliowego
mała śmietanka do deserów
3 łyżeczki cukru
filiżanka mocno zaparzonej(sypanej) kawy
3/4 filiżanki likieru kawowego lub sheridan'sa
kakao do posypania

Parzymy kawę, kiedy ostygnie dodajemy do niej likier, dokładnie mieszamy.
Na dnie naczynia układamy ściśle biszkopty, zalewamy kawą i likierem do wchłonięcia.
Schłodzoną uprzednio śmietankę ubijamy trzepaczką lub w mikserze aż do stałej piany.
 Serek mascarpone mieszamy z jajkami i dodajemy do śmietanki, dodajemy cukier i dokladnie mieszamy. Kładziemy na biszkopty i posypujemy kakao. Chłodzimy w lodówce około 1h !

XoXo K!

2 komentarze:

  1. Ja nie dodaję jajek. I też jest dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  2. iii zapewne też mnie kaloryczne ! ale od czasu do czasu można zaszaleć :)

    OdpowiedzUsuń