Bułki drożdżowe z serem, lepsze niż ze sklepiku szkolnego ;-) Przepis Bajaderki wzięłam z najlepszego bloga
z wypiekami, jaki znam;-)
z wypiekami, jaki znam;-)
Składniki na ciasto:
- 4 łyżeczki suchych drożdży (16 g) lub 32 g drożdży świeżych
- pół szklanki ciepłego mleka
- 1 łyżka cukru
- 1/4 szklanki mąki
- 4 duże żółtka
- pół szklanki cukru pudru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 3¼ szklanki mąki pszennej
- 4 łyżki roztopionego masła
- ja dodałam jeszcze aromatu rumowego 1 łyżeczkę
Składniki na masę serową:
- 4 łyżki miękkiego masła
- pół szklanki cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 400 g sera twarogowego mielonego 3-krotnie
- starta skórka z cytryny - dużo, dużo
W oryginalnym przepisie jest podział na zaczyn i resztę ciasta - jeśli chodzi o takie wypieki to jestem bardzo leniwa i nigdy nie chcę mi się czekać na jakieś zaczyny itp. więc wszystkie składniki zmieszałam i odstawiłam na godzinkę. Następnie rozwałkowałam je na około 1,5 cm grubości i pucharkiem do lodów wycięłam kółka, następnie kieliszkiem zrobiłam wgłębienie na ser. Jeśli chodzi o ser to wszystkie składniki dobrze mieszamy (ucieramy np. w makutrze), ja dodałam dużo skórki z cytryny i wyszedł bardzo aromatyczny takie jak ze sklepiku szkolnego ;-) Ser wykładamy szprycą cukierniczą na wgłębienia i zapiekamy przez około 20 minut w 170C (do suchego patyczka generalnie).
SMACZNEGO!
O.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz