Penne alla Vodka - to pyszna, dość ostra pasta, którą bez problemu można zrobić w 15 minut ;-)
składniki:
opakowanie makaronu penne
1/3 szklanki dobrej wódki
1 puszka pomidorów bez skórki
4 ząbki czosnku
3 duże cebule
pieprz mielony
około 30 kropel tabasco (lub na oko:P)
mozzarella do posypania
olej/oliwa
Penne gotujemy al dente - według instrukcji na opakowaniu. Na końcu nie opłukujemy makaronu wodą (!). Cebulę kroimy dowolnie (ja w piórka) i podsmażamy na odrobinie oliwy bądź oleju. Dodajemy pomidorki z puszki, wyciskamy czosnek, dodajemy wódkę. Czekam, aż sos się zagotuje (musimy wygotować te %), dodajemy tabasco i doprawiamy do smaku, po czym dodajemy ugotowane penne i dobrze mieszamy. Na końcu posypujemy mozzarellą lub parmezanem ;-)
Smacznego!
O.
Jaką rolę pełni wódka w tym przepisie?
OdpowiedzUsuń