11/13/2010

Big Ben Hamburger


Ze specjalną dedykacją dla Pauli , która lubi czasem pochłonąć porządną krowę :)    

Około 0,5 kg dobrej jakości wołowiny mielonej
1 pomidor
1 cebula
2 ogórki kiszone
1 żółtko 2-3 jajka
kilka plasterków sera brie
bułki - mogą być hamburgerowe lub zwykłe z sezamem
sałata
majonez
ketchup
sól
pieprz
oliwa z oliwek
maggi


 Mięso przerzucamy do miski, dodajemy żółtko, około 2 łyżeczek oliwy z oliwek , bardzo duzo pieprzu, soli oraz maggi wedle uznania. Dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki.

W tym czasie wszystkie warzywa myjemy i kroimy . Bułki najlepiej zgrillować lub wrzucić do piekarnika. 
z jednej strony posmarować majonezem, a na drugiej połówce ketchupem.na samym dole ułożyć sałate pomidora, cebulkę, i ogórki.

Z mięsa uformować średniej wielkości kulki i delikatnie je rozpłaszczyć ręką.
Na rozgrzanym tłuszczu smażyć na patelni. Obracając mięso na drugą stronę co jakiś czas . Pod koniec, gdy uznamy, że już jest gotowe położyć plasterek sera i przykryć patelnię pokrywką, aby mógł się roztopić.
W międzyczasie na drugiej patelni zrobić jajka sadzone. Na mięsie położyć jajka i przełożyć do naszej bułki! Jeść od razu !!

aaaaaa i popijać zimną Colą z plasterkiem cytryny !

 K.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz